Obitsu-ról általában~

A Re-Ment gyárt nagyobb méretű bútorokat is, melyek tökéletesek 2 nagyobb vonal babáihoz, illetve mivel többen hibridelnek is Nendoroidot Obitsuval, és más testekkel, így lessünk be egy kicsit a babás hobbiba, mely erősen kapcsolódik az anime világhoz,  azért is, mert sokan kedvenc anime karakterüket készítik el ilyen formában, illetve igen nagy rajongótábornak örvend nem csak Japánban, hanem a világon is.




Első nagy Japán gyártó az Obitsu Plastic Manufacturing , aki „mozgathatós” testet gyárt műanyagból többféle méretben, 11 cm-től 27 cm-ig majdnem minden van, természetesen létezik ennél sokkal nagyobb Obitsu is, de azok már magasabb árkategóriát képviselnek, mellékesen  a 23-27 cm-s modellekre kiválóan jók a barbie ruhák így könnyebb a dolga annak, aki nem szeret varrni :). 1966 óta működik a vállalat kézművesekkel, akciófigurákhoz, és divatbabákhoz is készítenek alkatrészt, és teljes testet. Testjeik műanyagvázasak, igen erősek, tartják a beállított pózt stabilan. Árban 1200 yen-től kb 1800 yen-ig vannak a 11-27 cm-s méretek.


Kapható sima, és mágneses test is, ami mindig picit többe kerül, ezeknek a típusoknak a talpán van egy mágnes, így a hozzájáró mágneses talapzatokon kiállíthatóak. Mikor vásárolunk egy Obitsu alaptestet a csomagban mindig jár mellé cserélhető kézkészlet is, illetve 3 db különböző méretű nyakcsatlakozó, ez azért hasznos, mert így többféle fejhez is használhatjuk őket, neten nézelődve találhatunk akár Barbie, Pullip, Monster High, illetve még Nendoroid fejet is Obitsu testen, igaz ahhoz kell egy kis plusz alakítás. A nyakrészt ha szükséges cserélni a kiválasztott fejhez, egy kis csavar rögzíti őket, azt eltávolítva áttehető a kis kalap a tetején.


Válogathatunk még bőrszínből is, alapesetben van white, és normal, de előfordul fekete és átlátszó is, női testekből több a választék, belőlük lehet válogatni még mellméretben is s, m, l, illetve míg férfiből csak a régi típus van, nőiből 2 újabb kiadás is létezik, aminek már a felső része a törzs gumiból készült (soft bust), illetve emberibbek, a jointok áthidalásai jobban kidolgozottabbak. Az újabb széria az Obitsu24, ami még profibb test, a felső rész szintén gumis, gyönyörűen pózol, és nem durvák a hajlatoknál az átmenetek, nem robotos.




 Fejből, ha az Obitsuban gondolkozunk, és nem máshoz vásárolunk testet, akkor létezik „lyukas”, amibe vásárolható üveg, vagy akrill szem, illetve van telt, amire magunk festhetünk, vagy aki nem szeretne festeni vehet „Eye decal”-t, vagyis „matricát”. 

 A nyitott szemnyílásos verzióknál, a fej teteje levehető, és a szemek egy gumis részbe pattinthatóak be, ezekhez a típusokhoz szükség van külön hajra is, babaparókát készíthetünk magunk is, vagy szintén vehetünk. 

Egyszerűbb megoldás a „hair implant head”, ezek komplett fejek hajjal, mindenféle színben kaphatóak hosszú verzióban, így kedvünk szerint vághatjuk le akár, és formázhatjuk be a megfelelő méretre (pl. forróvizes-ceruzás megoldással göndöríthetünk is), de figyelni kell természetesen a választásnál a test bőrszínére, hisz itt is ki kell választani, hogy fehér vagy normál.

Szemekből is nagy a választék, van normál emberi szem, de van anime stílusú is, sőt, olyan is amiben kis csillag, vagy például szívecske a pupilla. A szemek kiválasztásánál figyelnünk kell arra is, hogy a fejhez megfelelő legyen, az adatlapon szokták írni, hogy milyen átmérőjű illik hozzá, például egy barbie méretű fejhez általában 8 mm-es szem illik, természetesen létezik nagyobb is, ha chibis fejecskéről van szó.
Ilyen típusú fejeket a Parabox gyárt,  találhatunk állatos, és elf füles verziókat is náluk, parókát, ruhákat, és szemeket is készítenek.

Babáknál még elterjedtebb cég az Azone, azon pedig a Pure Neemo vonaluk, amit muszáj megemlíteni, ruhákat is gyártanak, itt a testekhez nem jár egyben kézkészlet, külön megvásárolhatóak. Test XS-S-M-L méretben van, az S méret 23 cm (a Pico Neemo sor ennél kisebb), nagyon sok karakterbabájuk is van készen, Love Live-tól Attack on Titan-ig, gyönyörű ruhákkal. A képen egy Pure Neemo Emotion alaptest látható, ők is újítottak, nagyobb mozgást lehetővé téve az Obitsu-hoz hasonlóan.



A babák festése (face up), akrilfestékkel, pasztellporral, és akvarellceruzával zajlik, illetve akril matt lakkal. A matt lakkot miután a fejet megtisztítottuk, és hagytuk megszáradni, alapozásként is használjuk, így a fejet a festékek nem fogják be, nem színezik el, illetve jobban is tapadnak rá. Pasztellporral árnyékolni szoktunk, pl kis pinket teszünk a fül vájataiba, illetve arcpírhez, szemhéjhoz visszük fel, a port fixálni kell, elkenődik ha nem lakkozzuk le. Az akvarellceruza nagyon jó azoknak is akik nem szeretnek festeni, így könnyebb vékony vonalat húzni, mint ecsettel, főleg szemrajzolásnál. Akrilfestéknél szükség lesz egy nagyon vékony ecsetre, ha kész vagyunk ismét fixálni kell a matt lakkunkkal, rá van írva de 30 cm távolságról kell fújni jól szellőzött helyen, vagy szabadban, aprózva, egyenletesen. Száradás után kész is van, ezután lehet extrákat feltenni, pl gloss szájra, szemre, én Tamiya gloss-t használok, de teljesen jó alternatíva a Pentart hobby gloss-a (Gloss Varnish), ecsettel kell felvinni keveset, gyönyörűen fog csillogni. Lakknak a Vallejo matt akrillakkját ajánlom, sprés változatban, de sok alternatíva létezik, érdemes körbenézni a helyi hobbiboltokban is, a lényeg, hogy ne olajos lakkot vegyünk hanem vízalapút, akrilt, illetve nem fényest hanem mattot. Lépésekről nagyon jó videók vannak neten, ha valaki elbizonytalanodna, vagy ötleteket keresne, illetve kérdezhet is bátran, ezek a főbb pillérek, természetesen a képzelet szab határt, csillámtól kezdve a tetováláson át minden kivitelezhető.
Nagyjából beletekintettünk a plastic, jointos testek világába, azokra a modellekre, amik biztosan elő fognak még fordulni a képeimen 1-1 kiegészítőnél, de úgy gondoltam fontos rájuk is kitérni az erős kapcsolódások miatt. A következő bejegyzésben pár nagyobb Re-Ment bútor kap helyet :).







Share: