"Erőszakos mókus" 😲



Először 1935-ben került lejegyzésre a Sunekosuri (脛擦り) a youkai enciklopédiában (Yokai Jiten), rövid időn belül igen népszerűvé vált a művészek, és az animék világában is, ami főleg aranyos, "nagy teret adó" ábrázolásmódjának köszönhető.
Esős időszakban jönnek elő, az Okayama prefektúrából származik, rád tapadnak, a flórklór szerint a sípcsonthoz dörgölőznek, illetve az ember lábai közé fonják magukat, ezzel megnehezítve a járást, "erőszakos mókus"-oknak is nevezték őket, mert annyira szorosan tapadnak, és ha le is esnek visszamennek, átragadnak a másik oldalra stb.

Mizuki Shigeru art

Kezdetben kutya-, macskaszerű lényként írták le,  a "nagy áttörést" Mizuki Shigeru - GeGeGe no Kitaro (1960), és youkai történetei tették meg, itt az állat összetudott gömbölyödni, de természetes macska alakban is járt kelt.
Mizuki Shigeru művész, és egyben elismert történész is volt, youkai gyűjteményeket is készített színes illusztrációkkal, illetve saját II. Világháborús tapasztalatait is kiadta, világ-, és japán történelemmel is foglalkozott.



Mizuki Shigeru - Youkai Daihyakka (Art Guide Book)
Youkai Enciklopédia

A Sunekosuri mint említettem hamar népszerű lett, és a művészek kreativitása miatt igen aranyos külsőket is kapott, hol plüssgömbben lévő macskafej, hol pedig egyszerű plüsslabdacsként bukkant fel világító szemekkel. A későbbiekben egyre többen támasztották alá, hogy macskaszerű lényről van szó, és maguk is megtapasztalták a létezését, egyes youkai kutatók szerint, ez csak a manga, illetve Mizuki Shigeru könyveinek ráhatása miatt volt. 


Eredetileg "veszélytelenek", persze megbotolhat bennük az ember, és bosszantóak, egy másik legendával a gyerekeket fegyelmezték, óva intették, azzal hogy ne mászkáljanak, futkossanak éjszaka, mert amiatt a bizonyos youkai miatt még orra esnek.
Létezik erőszakosabb változata is a történetekben, mégpedig ami energiaelszívásra is képes. Nekem mindig a Fukigen na Mononokean c. anime jut erről eszembe, amikor Bolyhoska Ashiya-ra tapad, és már kúszva, mászva, bottal, lerokkanva megy az iskolába, annyira be akar érni, de nincs energiája, és minden nap egyre közelebb jut, nagyon sokat nevettem rajta, a kis szőrpamacs meg csak egyre nagyobb, és nagyobb, míg végül Ashiya "rátalál" Abeno-ra.

Fukigen na Mononokean
mononokean.tv

Az Edo-korszak (1603-1868) óta léteznek "útmutatók", feljegyzések a youkai-król, ami egyre bővült az évek során, előfordulási helyeikről, hogyan kerülhetőek el, úgymond túlélési tippekkel látták el az olvasókat. Kezdetben a youkai szó nem nagyon volt elterjedt az irodalomban, inkább a Meiji-korszakban vált azzá (1868-1912), előtte a mononoke volt használatos a megmagyarázhatatlan, ijesztő dolgokra, illetve bakemono, ayakashi, oni szavak.
E feljegyzések növekedéséről, majd enciklopédiává alakulásáról jut eszembe Bai Ze (kínai mitikus lény), vagyis "Hakutaku könyve", még pedig az a történet, mikor találkozott a "Yellow Emperor"-ral (Huangdi) járőrözés közben, majd beszélgetésbe elegyedtek. Bai Ze mintegy 11520 csodás lényről mesélt. A szokásaikat, hogyan lehet védekezni ellenük, ebből született Hakutaku könyve, egy gyűjtemény a természetfeletti lényekről. 
Bai Ze (Hakutaku) japán legendában is szerepel, miszerint megjósolta, hogy a következő években halálos járvány fog végigsöpörni, de azt mondta az ő talizmánját használják védelemként, azóta Hakutaku-t a gyógyítás, és gyógynövények őrzőjének is nevezik. 
Na most ezt átformálva Hakutaku szemszögéből a Hoozuki no Reitetsu c. animében úgy történt, hogy berúgott, megcsúszott egy felhőn, és leesett, állati alakjába maradt, mert nem volt magánál, majd a Császár rátalált, elkapta, majd az infóért cserébe engedte el. 😂



Hoozuki no Reitetsu
hozukino-reitetsu.com

Az is kiemelendő, hogy Hakutaku vérig volt sértve az elmesélésében, hogy az udvarban nem tetszett a rajzolása senkinek, pedig szívét lelkét beleadta (ezért is imádom a Hoozuki-t, nagyszerűen emel ki történelmi, illetve flórklór témákat, és ha nem ismertük addig, emiatt fogunk utánanézni). Lehet Hakutaku közvetve hozzájárult akkor az enciklopédia elkészítéséhez is? 🤔


"Mindet rajzoljam le???"

A mű🖌️:
Hoozuki no reitetsu

Magával a Sunekosuri-val találkozhatunk még a figuravilágban is, pl Nyanko sensei-it is ábrázolták a macskafejes, plüssgömbös megoldással, a Nioh 2 játékban is velünk van pufók macska képében, segítve karakterünket, "Clay Bell" -el idézhető meg, ezt az agyagcsengőt a Jomon-korszak (i.e. 300-ig, 10 000 évig tartó korszak) óta használták már, eredetileg a démonok elriasztására.



Ha egy esős napon hazafelé megyünk, és megbotlunk, vagy elnehezednek a végtagjaink biztosan eszünkbe fog jutni a tapadós kis szőrmók.

Köszönöm, hogy velem tartottatok! 
Share: