Epoch Japán étkészlet~


Ősszel került a japán gashapon játékgépekbe az új Epoch étkészlet szett darabjai, igen mesés lett, vörös alapon aranyszínű virágminták, és díszítés.


A kollekció tartalmaz egy csészét (Choshi cup) szakés kannával (Sake pot), Sakazuki csésze készletet, bento szettet, leveses, és egy laposabb tálat (Hirawan) evőpálcikákkal. A tányérok, kanna fedői levehetőek természetesen.


A Sakazuki készlet ma is használatos ceremóniai kellék, ez a legrégebbi szaké csésze stílus, gyönyörűen díszített, széles szájú csészéket tartalmaz, melyekbe néhány korty ital tölthető csupán. Leggyakoribb a vörös lakkozott felületű készlet fából, arany, vagy ezüst díszítéssel, de porcelánból is készülhet. Sakazuki használatakor megszokott, hogy mindig másik embernek töltünk az etikett szerint, ezzel elfogadva egymás ajánlását, jelképezi a kölcsönös empátiát, a vendégszeretet, és a mások igényeinek elfogadását, előrébb helyezését.
Az Edo periódus közepén jobban kedvelt volt a guinomi (mélyebb), mint a formális sakuzaki, manapság is gyártják porcelánból és üvegből. Nyanko sensei is ajánlja, igaz ha teheti inkább üvegből iszik. (=⌒‿‿⌒=)


Gyakran egyben emlegetik az ochoko-val, de utóbbik általában kisebbek, illetve a masu, a fából készült "kocka". Eredetileg az Edo korban (1603-1868) használták kereskedők az áru mérésére, például rizs, ecet. Nehezen törik, és könnyen tárolható, így később a fesztiválok csészéje is lett.


Manapság a masu-t használják még hagyományos kocsmákban is. Hinoki japán ciprusból készül, a fa aromája a szaké-val igazán különleges friss ízt ad.
Share: